Followers--->thax follow

Thursday, December 20, 2012

Be Cool_Strong

Assalamualaikum...n hye uolls..hope sihat sejahtera dan hepi sokmo.. :D skarang dah tiba musim tengkujuh,so sediakan payung!!!sedar x sedar dah penghujung cinta..eh hujung tahun 2012..hehe
macam2 yang terjadi #SweetSour memories, dan adakalanya kite diuji..bersabarlah duhai hati 

Lumrah hidup..yang penting kte tidak lupa dan selalu mengadu serta mohon pertolongan dariNYA..Adakala kte berjaya/maju dan kadang2 jatuh.Semangat itu jiwang...kata2 adekku masih terngiang-ngiang..huhu.Cekalkan hati dan dan bersemangat tuk maju ke depan.Disini ada selitkan kata-kata motivasi tuk anda semua..renung-renungkan :))

Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas'ud Radhiyallahu'anhu: "jalan keluar dan kelapangan hati itu ada dalam keyakinan dan keredaan hati.Sedangkan keresahan dan kesedihan itu ada dalam keraguan dan ketidaksukaan.(bersabarlah,kerana sabar menjadi anda terpuji--->don't be sad)

Seseorang yang bijaksana mengatakan :orang yang berakal bersabar dan musibah menimpa dirinya kerana 2 alasan;
  1. Ia boleh gembira kerana masih ada sesuatu untuknya.
  2. kerana ia masih dapat mengharapkan jalan keluar dari apa yang menimpanya
Sebaliknya, orang yang bodoh akan ketakutan menghadapi ujian yang menimpanya kerana 2 alasan ;
  1. Membesar-besarkan musibah yang menimpa dirinya
  2. ketakutannya akan sesuatu musibah yang lebih besar daripada yang menimpa dirinya
Al-Hassan bin Sahl mengambarkan ujian itu "dalam ujian itu ada penghapusan dosa, ada peringatan agar tidak lalai, ada tawaran untuk mendapatkan pahala dengan cara bersabar dan mengingat akan nikmat, dan ada harapan untuk mendapatkan ganjaran". Dalam pandangan Allah dan Qadha'NYA semuanya adalah baik. 


 Tenang je dgr zikir nie...selamat mendengar


#sekian..








Tuesday, October 23, 2012

friends~



thax for being my fwens:)

F.R.I.E.N.D.S
1)A friend is one of the most valuable things you can have, and one of the most important things you can be.
2) A great relationship is about two things: First, appreciating the similarities, and second, respecting the differences
3) If a friend is in trouble, don’t bother them by asking if there is anything you can do. Think of something appropriate and do it
4) If a relationship has enough trust, honesty and understanding it should never require promises, terms and conditions
5) Best friends don't have to be the ones you spend the most time with, just the ones you have the greatest memories with
6) in a relationship, you have to accept the other person for all of who they are and not just the parts that are easy to like
7) “In human relationships"--->friends. distance is not measured in miles but in affection
8) Distance means so little when someone means so much. Distance can never separate two hearts that truly care

sources:quotes and my gallery /collection

Thursday, October 11, 2012

click clik!!!

Salam semua..adakah anda peminat buku,novel,magazine n ect???tp anda malas nk mencarinya..segalanya mudah hanya klik MpH on9.com .Di sini terdapat pelbagai koleksi buku2 dan diskaun depend pada jenis buku yang anda beli.

Penghantaran pun cepat dan barang yang dibeli dibungkus dengan kemas dan elok..

 finally,dpt jgak beli novel nie n buku agama

#don't forget to klik yer..hehe

Wednesday, October 10, 2012

such a journey,,,BegiN

Assalamualaikum..hehe,dah lama x update blog..such a buzy person!!!ok,unbelieve  i'm 3rd year student now..(sem with A lot asiment).our lecturer give asiment to visit wastewater treatment plant-->WWTP...sometimes fell annoying and having problem to settle about this..thax to my group members for co-operation and together with sweet-sour memories along this journey.

firstly..our sites had been rejected due to the broken site n another group had chosen that place..but we never fell down..my fwen had called JAS(JABATAN ALAM SEKITAR) to know the suitable place,before that we choose kayaba n paint..since it located so far,then we decide to visit NSTP AJIL.
atin(tukang call)..memang susah nk ckp ngn org yg handle ktaowng..meeting n kursus la..sabar je la.Berkali2 plak call..then kami terus anta surat melalui fax..ok,DITERIMA..alhamdulilah:)

Next,misi mencari jln kejayaan..hahaha..sewe kte then terus ke AJIL...ak(driver).lalu jln kuala berang...serius x tahu jln nk pegi sana(depend on signboard je).Along our journey macam2 berlaku..n dpt tahu nme kg yg jarang didengar spt kg iman lapar~
dlm kui11 sampai kt tempat tue..hnye mampu tgk dr luar n terus survey kawasan blakang NSTP.

one week after that..4/10/12(thursday)

maka,bermulalah misi kami..nebes molek..skali lg  ak drive,kali nie gaya mcm nk pegi piknik,ciap bawa mknan satu bag ag,tuk bekalan kami..kami decide lalu jln Maydin memandangkan jarak ke sana lebih dekat..yap!!!memang dekat..kami sampai hampir kul10..seperti yg dijanjikan dgn pihak NSTP..
kehadiran kami diterima dgn ati yg terbuka..terus masuk n jupe 2nd boss.BIG BOSS x de,so En.2nd boss yg handle ktaowng...

edisi berkenalan
intro psal penubuhan NSTP,sesi berkenalan..n so on..ok,waktu sampai dah lunch hour.Tunggu je la,ank buah BIG BOSS mkn..waiting at lobi..

STEP TO BEGIN:
kami diberitahu yg En.Yik n En.Fadli yg akn menguruskn kami sepanjang melawat sites.ok,mereka dah masuk lobi..kami semua cepat2 duk atas kerusi..td bkan kemain duk bergambar n buat bising:P
then,kami follow tuk tgk ngn lebih dekat lagi camner proses wwtp dilakukan..mak aih!!!laju bebenor en.yik bercakap n sy x berapa phm??lama2 dengar,bleh adapt terus..hehe..terus DENGAR,SALIN,RECORD,SNAP PIC..

SESI TANYE-MENANYE:
Apa itu yg digunakan dekat pre-press ,flow rate nme proses dan sebagainya.Terasa dilayan mcm VIP la plop..hikhik..nk masuk pintu pun dibuka tuk kami..kadang2 rasa rimas..pintu plak byk ,masuk cni keluar sana..tgk2 kuar kt tempat asal..

SESI BERGAMBAR:


 fokus mendengar...yg baju oren tue geng baru kami:P


bersama dengan pihak NSTP~



 sedikit souviner dari kami pelajar ENTECH 10/14



 Nk jgak...mujur ada owg tlong ambekkan.... memori daun keladi!!!!


 last memories..tata~ada jodoh dtg lagi...hehe

 ALhamdulilah settel akhirnya..terima kasih kepada pihak NSTP AJIL yang sudi menerima kehadiran kami..byk ilmu dan manfaat yang kami dapat.Eh,ade lagi..terima kasih kpd En.shahrul  di atas bimbingan dan tunjuk ajar dlam subjek wastewater treatment:)

10/10/12(rabu)
here,we comes to represent our asiment..i'm glad coz our lecturer say"very nice presentation".. :))

Friday, September 7, 2012

sebak!!!

assalamualaikum..hari nie rsa ati rse sebak je.Entah mengapa???mungkin sebab besok ak akan berangkat pulang ke terengganu bg menyambung pelajaran tuk sem5 thn4.hehe,dah lamo etep cuti...ak rse sebak bersalam ngn ayah man n mak saudara sebab mereka bakal mengerjakan RUKUN ISLAM yg ke-5 iaitu menunaikan haji..so,nt x sempat nk jpe diowng n anta pergi ke airport.smoga mereka selamat pergi dan balik.AMIN

Tuesday, September 4, 2012

Dia atau Diriku

 
#layan citer indo (dia atau diriku) kt tv9 kul5.30-6.30 tmes cuti.huhu

Wednesday, August 29, 2012

untitle

u make me
 COMFORTABLE
SMILE
LAUGH
HAPPY
TEASE ME

That u MR.ARROGANT!!!!i like the way u are..hehe
i believe the destiny...n if u are my soulmate then it will come
~qada n qadar~


Tuesday, August 28, 2012

segalanya ku terima

assalamualaikum..result exam dah kuar awal ramadan ag,nmun krana buzy ngn kerja pas rye bru dpt check.Yap,alhamdulilah lulus semua.Syukur padaMu ak lulus semuanya.AMIN~

::KUNFAYAKUN::

Monday, July 30, 2012

Love You Mr. Arrogant

Aku memang gila sebab cintakan kau yang berlagak gila!!!!
tapi ape nk di kata klau hati dah cinta...wink2
-aliesha kirana-

Monday, July 9, 2012

menggatal!!!

assalamualaikum...u olls
sje je nk uji my mamiko..hehe
ikuti perbualan kami;

me:ma umur ore doh 21thn..tiba2 je ckp psal umur...muga ma dok oyat psal ade cgu praktikal kt tempat dia kje besar2 semua.la,ak nie kecik ag la(fizikal jah).
mamiko:oh..ma loni umur 51 thn
me:so,mase ma beranok ko ore umur ma tmes tue 30thn..pahtu beza ngn abe no.2 4thn..then abe sulung 1 thn..tolak campur,kiranya ma nikoh mse umur 20++ ar.
mamiko:ho,la..ore dulu kawen mudo
me:ma ,ore nk kawen muda jgak..(mse bljar).hehe
mamiko:heh??blaja dlu 
me:ala,meme la blaja
mamiko:pahtu,x kn xse kjo..bljar tinggi2
adek:(menyampuk),wei ko cari la org jauh2..bru leh g jln2..
me:x kesah pun..ma,bgus pe kwen awal2..blajar tue x diabaikn.(wat muka kesian,pdahal calon pun blum jpe yg sesuai)
mamiko:kje dulu..bru kawen
me:ye la..:)

Friday, June 29, 2012

calon suamiku

Untuk calon suami dunia akhiratku

Asssalamu’alaikum warahmatullahi wabarokatuh


Duhai calon pemilik tulang rusukku, aku akan segera hadir dalam dinginnya malam dengan hangatnya jiwa. Ku tunggu hingga Ijab Kabul terucap dari lisanmu.

Aku akan menjaga dalam harumnya semerbak dalam jiwaku, menunggu hingga engkau menahkodai bahtera kita. Ku kan berhijab dengan sempurna dengan tak selalu mengikuti arah arus angin yang berhembus.

Duhai calon imam dalam sholatku, aku kan selalu hadir dalam cintamu kepada Allah, dengan sigap aku akan menghamparkan sajadah sebagai alas sujudmu, dengan hadirku sebagai makmum Insya Allah akan menyempurnakan sholat kita. Deru do’amu teiring “aamiin” dari lisanku.

Dalam hening malam bulir air mata tak henti ku teteskan bercahayakan munajat doa.

Duhai calon pemilik tangan gagah yang menolongku ketika aku terpuruk dan jatuh.. lindungi aku dalam perjalanan hidup kita, ketika engkau terluka kan kubalut dengan cinta jiwa yang merona, menyembuhkan segala perih dalam jiwamu.

Duhai calon pengusap air mataku, sungguh engkau takkan rela calon bidadarimu ini menangis, usaplah lembut pipi kemerah-merahan ini agar tak menangis, dan kan kuhaluskan telapak kakimu dengan mencucikannya ketika engkau pulang dari berjihad.

Duhai calon ayah dari para mujahi-mujahidah kita, aku sebagai madrasah pertama sebagai sumber ilmu dari anak anak kita, kan kutanammkan ilmu agama agar mujahidah kita takut akan Rabbnya, santun pada kedua orang tuannya, menghormati orang-orang yang lebih tua. Akhlakul karimah yang baik kan kusisipkan dalam prilakunya semenjak kecil.

Duhai calon nahkoda yang kan membawa keluargaku ke surga…

Mari kita hiasi rumah kita dengan cahaya cahaya iman…

Aku dalam diam sengaja tak menampakkan diri, agar engkau benar benar menemukanku dalam cahaya sujudmu

Aku tak banyak bicara karna aku takut ketika aku menyapa, engkau tepesona pada apa yang kuucap

Aku menunduk malu, tak berani menatap mata binar yang engkau miliki, karena aku takut dapat memudarkan imanku

Temukan aku wahai calon imam dalam sujudku…

Aku menunggu lisan ijab darimu...


#copied#

Wednesday, June 27, 2012

Tuesday, June 26, 2012

AWAS!!!!JANGAN GANGGU

Salam satu malaysia..x psal2 mood ak terganggu.CUKUP2 SUDAH ganggu diriku ini.sye x kenal awal..npe awak ganggu sye???WHY..adakah awak tersilap no..mula2 dpt miscal pastu dia antar mesej..of course la, tnye nme spa n spe bg no nie..tp sowi to say,sye x knal ngn owng yg bg no. nie kt dia..hu3..biarla.malam tue jgak ade no yg x knal call ckp kawan dia nk berkenalan..haha(serius nk tergelak).ak dah agak mesti dia..dah la esok nya ade test(kacau jiwa btol).ak terus mematikan ayat nk STDUY..tgu2..tup tup tup

ak matikan call..ajak jumpa la n mcam-macam lagi ar.memang x layan pun..tp dia memang x putus harapan,masih jgak ganggu ak..eeeeeeiiii tlong ar kacau pompuan laen,sye bkan pompuan yg awak nk(maen2).statement yg mengelikan ati ak "klau x knal maka x cinta"..meme ar,biarlah kena dengan keadaan dan  betol2 serius...hehe. cintaku hnye pada yang halal..that my prinsip yang ak pegang slama ini.malas dah nk pikir pasal dia...lama2,dia akan berhenti ganggu ak..FULLSTOP!!!!



Tuesday, May 29, 2012

fun with them




assalamualaikum
29/5..nie adalah mgu terakhir ak berkuliah..5/6 ak akan berperang minda tuk menjawab soklan exam yang agak mencabar tuk sem4 nie

  • hydrology
  • water treatment
  • termodynamic
  • environmental management
  • law
  • meteorologi


ulasan:

1)hydrologi:ade lab,fieldwork,kuliah sampai mlm,lecturer slalu on time(smpai lenguh badan duduk mendengar kuliah),pe yang dickpkn penuh dengan maklumat dan kena fokus betol2,group project...trade mark--->later on

 

2)water treatment:lecturer yg paling berpengalaman dlm bidang air,slalu push student(comon2!!!cuba fikir,dpt ke kamu semua fikir ape yg sye fikir)...IR hnye nk kte semua fikir luar dr kawalan kte


3)termodynamic:lecturer slalu bz,ade lab(akak afira sgt baek...demonstator),sgt laju mengajar,penuh dgn bhse ganu bla mengajar,BLUR POINT,dok rok cetong,v nande


4)environmental management:lecturer yg agak romantik,byk bg kata2 cinta n nasihat,sempoi mse mengajar, membuat poster

 

5)law:tutorial,open book test n final,slalu bg suruh student berfikiran jauh,asiment on9..memang baek

 

6)meteorologi:blaja psal cuaca n awan(seronok),buat blog...tp sedih x dpt yg terbaek tuk blog.btw,carry mark tuk blog smua group dpt 7/10 keatas

 


[juz for fun,hnye ulasan peribadi..semua lecturer sporting,tegas,dan banyak membantu kami semua.terima atas segala ilmu cikgu.."TUNTUTLAH ILMU SAMPAI KE LIANG LAHAD".jangan pernah berputus asa dalam menuntut ilmu...]






 

Thursday, May 17, 2012

saya suda bebas

saya suda bebas,bebass,bebassssssssss(sebuk molek yea)............tuk mgu nie je.finaly,abes suda presentation..Alhamdulilah:)
next,fokus tuk test and asiment yg perlu dihantar before final..


::be hepi for a while and take rest..anyone don't be stress k..please control your emossion::

Tuesday, May 15, 2012

maaf

♥ maafkanlah, walaupun hati TAK MAMPU bertahan..
♥ maafkanlah, walaupun hati terpaksa menanggung KEPERITAN..
♥ maafkanlah, walaupun hati berkata TIDAK..
♥ maafkanlah, walaupun hati ini SELALU disakiti..
♥ maafkanlah, walaupun hati merasa TERPAKSA..
 

memaafkan itu lebih baik daripada berdendam..kerana dendam itu hanya menambah menyakitan hati yang telah disakiti..insyallah dengan memaafkan seseorng itu,hati akan tenang:)


p/s:maafkan diri ini andai ada yang terluka,terguris hati,dri ini hanye insan biasa...tidak sempurna dan banyak lagi yang perlu diperbetulkan.Marilah sama-sama kte menegur kesilapan dengan cara yang baik dan berhemah...janganlah anda mudah melatah andai teguran itu untuk kebaikan,terimalah teguran itu dengan hati yang terbuka..







adab menegur