Followers--->thax follow

Monday, January 11, 2016

tukar status?

Alhamdulilah,end of dec 2015 tukar status jd aunty.
Dah tua daa,,hahaha

Welcome my little baby boy muhammad aqil al fateh bin al siddiq
excited baby kuar awal,xsabar nk kuar eh?
Semoga cepat sembuh n hilang kuning tue.

24dec2015
day1-5



Monday, September 14, 2015

Kembali Merindu =)

Assalamuaikum uolls..huhu.dah berhabuk blog
tetiba RINDU!!!

rindu kenangan zaman belajar,
rindu bersama kengkawan
rindu bersama rakan2 seperjuangan
rindu moment bersama2
RINDU RINDU RINDU sangat2 :)
even the word can't describe how "rindu" be like
throwback la konon memories dulu2.hahaha
lawak2.

Rutin harian masa 1st yr setiap hari rabu pergi joging then makan roti canai.kuar outing naik bas cas ligas.outing xsah kalau xblik awal.nk bli barang ckit jer last2 xcukup tangan nak pegang. the moment yg mencemaskan dan melucukan scene roti terdampar di seat penumpang.Kesian kat driver kempunan nk makan roti.hoho


Time pergi site visit dekat nstp Ajil, kereta bergerak macam kura2.ya ampun kowang...sori sangat2 :P.Semua tahan malu jer times tue.



Jalan biawak: Berlari2,bersaimurai,bertaekwando,bergosip, posing2.final yr bru perasan ada cctv.kahkah



Teringat kejadian naik basikal semata2 nk hantar lab report sampai nk pengsan,sampai je kt fakulti cari air dulu. punyalah kuat angin,maklumla berdekatan dengan pantai n tuan punya badan kecik.huhu.sejak tue xmau naik basikal.better jalan kaki pegi fakulti

Terjatuh??mata tengok kt lutut kot..sampai terduduk dan senyap seketika. pas2 gelak2 nk cover malu. Terpeleot kaki,betapa sakit kakiku :(



Pantai:port yg terbaik!!!bleh rilex2 ambil angin petang2 sambil makan kepok lekor.skali ambil gambar penuh folder.kehkeh



kedai makan: macam2 nme pelik kitaowng bagi kedai pasir,kedai bruno marrr,kedai pok cik..kuar makan awal tp bila dah makan nk angkat badan balik punya la susah.Dari xde orang sampai penuh n xde orang xnk blik2 lg.kena denda tulis nma n matrik no sebab lambat masuk kolej.



Bilikku: Tempat bergosip, berwebcam, tengok movie, buat assignment, mkn2, tutorial pakai shawl, printing servis n semua la. cukup pakej :P

Group asignment: bila group skali slalunya buat dekat bilik tv.Before start tue biasala makan2 dulu bru boleh fokus.kadang2 pergi library, tp xboleh nk bising2 n buat macam2.Betapa formalnya buat video EOP.Speaking uolls.hehe.Btw, berjaya buat video hanya dengan skali.



Suasana belajar: Alhamdulilah, ada semua kemudahan, first2 naik bas bayar 30sen mse 1yr.skrng nie dah naik kot. lepas tue jalan kaki sebab malas nk tunggu full bru gerak. Hostel pun selesa, kedai makan banyak, fakulti dekat dengan kolej, ada wifi n so on.So, buat adek2 yang baru melangkah kaki masuk universiti bersyukurlah dengan segala kemudahan yang ada. Ikhlaskan diri belajar, ingat jasa dan pengorbanan ibu bapa dan enjoy ur study. Don't be stress OK!!!give ur the best..study smart lastly pandai jaga diri dimana anda berada.Be urself :)





Tuesday, December 16, 2014

G-Day



Salam semua, akhirnya tamat sudah belajar di tempat penyu bertelur..hehe. Penat lelah sepanjang 4 tahun dan segala ilmu x akan ku lupa. Skema molek ayat!!!hoho. Seriously, rindu sangat2 zaman blajar. Memori daun pisang :P, gosip, luahan perasaan, study group, jogging, kuar pegi pantai, holiday sama2, outing, insiden roti terdampar di kerusi,tgk movie, berwebcam, bersamurai di jalan biawak, gelak tawa n suka duka, gaduh tp boley  plop mkan sekali n pegi kelas sama2..MACAM2 RAGAM. Terima kasih buat abah dan mamiko di atas segala nasihat dan sentiasa memberi dorongan sehingga berjaya ke menara gading. Buat cikgu dan pensyarah terima kasih di atas segala tunjuk ajar dan memberi ilmu yang sangat bermanfaat :)


hari jubah :)
::Universiti Malaysia Terengganu
::ENTECH 2010/2014
::kak ma family
::Kengkawan

selfie :P

outdoor phoshoot: pantai batu buruk

outdoor photoshoot: pantai gong badak



video 

credit to photographer (muin ramli) and abg diq coz bg pinjam kamera


Tuesday, April 8, 2014

don't worey be hepi

Salam semua.well, cuti midsem dah nk abes..cepatnya mse berlalu dan bakal menamatkan pengajian tidak lama lagi.Moga dipermudahkan.AMIN~

buzy molek duk urus tuk majlis kawen (kad kawen, mengemas n mengecat). bakal pengantin nye sibuk..so, tlong apa yang patut..nseb baik ada ktowng. Ermm..dapat tahu abah kena darah tinggi...hari2 g kenduri etep tmes cuti sekolah aritue n makan gulai kambing... mne x tinggi nye.Boley plop mamiko kenakan syarat klu nk kawen biar dapat keja dulu..okies mamiko.Doakan akak dapat keje cepat2..he3. Sebenarnya, mamiko nk suruh anak dia sambung blaja lagi..ada rezeki sambung :D

xkisah sebenarnya..tp bila orang sekelilingku cakap ak "kurus",ak jd down sekejap..kurus salah, gemuk pun salah..kte semua xperfect pun.yang penting daku bahagia :)
Macam2 ubat n vitamin dah cuba..appeton, shakelee, vitahealth n sbgainya tp still maintain macam "syarifah aini",wakaka :P...metabolisma tinggi sangat!!!pipi jah yang naik~

Ada yang tnye "awak xmakan ko..mkn banyak doh..nk wat gano tetap gini jgak". klu pergi pusat kesihatan dekat UMT..tengok je penimbang tue, sebab meter penimbang xjejas pun.kawan2 excited duk menimbang..berat tuwun,berat naik..yeah!!!

semalam adek2 ku bagi tip kesihatan katku..hahaha
junu: mkan burger hari2, pas makan tdo, beli ubat bina otot (kang jadi macam sazali..hahaha) sambil  bukak web tunjuk tip kesihatan
muim: makan banyak gat...6 kali sehari, xpayah beli ubat segala bagai~

thank sebab ambil berat pasal driku ini..rindu nk buat AJM aka Anugerah Juara Makan ngan kengkawan, AJM tetap dihatiku..hihi



*be urself, cool, laugh...that me :) :)




Friday, March 7, 2014

photoshoot~


Pejam celik...pejam celik dah tahun akhir kitaowng belajar di UMT, Sarjana Muda Teknologi (Alam Sekitar). Pusat pengajian pun dah tukar daripada fakulti teknologi sains dan teknologi (FST) kepada pusat pengajian kejuruteraan kelautan ..bukan ke laut yer :p

dapat jgak bergambar bersama2..last memory gitu..hehe.tp ada jgak yang xde.Anyway, tahniah kerana masih berada di tahap ini dan semoga kita semua berjaya menggengam segulung ijazah nanti...InsyaAllah :)


macam kanak2 ribena..pegang belon


muka kepanasan..tp tetap senyum



credit--->nurul syafikah untuk gambar di atas

Monday, January 20, 2014

Terdampar di kuala Penyu

Salam..daku masih terdampar di kuala penyu demi tugasan sebagai seorang pelajar tahun akhir. Ikhlaskan diri kerana Allah untuk menuntut ilmu.Dikala melihat semua pelajar dah tarik beg masing2 untuk bercuti di kampung, daku merasa sedih..mamiko nk balik!!!sabar2...ciapkan  apa yang patut dulu

romateku yang 2 (ad n linda) orang akan keluar dari UMT dan tinggal daku sorang yang masih setia stay di bilik 201-5.Nanti bakal dapat umet baru plop..hope dapat yang ok dan tidak bermasalah. Daku tidak paham nape my fwen so scary ngn rumetku lagi2 mse 3rd yr..hehe.Ada sowang tue, klu datang bilikku dan umetku ada "gelabah" semacam je..duk bising2 pah2 tetiba senyap je dan nak keluar cepat2 dari bilikku.

Alhamdulilah dah settle tuk urusan dan jumpa pegawai sains yang berkaitan dengan projek akhir ku ini. terima kasih tuk rakan2 yang banyak membantu dari segi ilmu dan tenaga.

satu je masalah stay mse cuti semester ni iaitu sukar nak dapatkan makanan..mostly semua kedai tutup, yang bkak pun ciket je.Alamaknya mkn megi la, if stay 2mgu nie.hukhuk


don't be like this..whatever please smile :)
insyallah..i wish i can finish my FYP


mood: nk balik


Tuesday, December 31, 2013

masam manis 2013



 salam semua..
disaat daku menaip blog nie..hati menjadi sebak teringat dekat pamily. HUK3..Abah, mamiko, abang2 and adek2ku tersayam. dikala daku ditimpa musibah mereka sentiasa menyokongku dan bagi semangat. abah lagi la, sentiasa bagi daku harapan dan kata2 semangat..kadang2 "bergaduh" dengan abah..small matter je,xdop kijoan nk gaduh ngan abah. acteli nk tgk abah marah je..hahaha. Pernah menangis gara2 pokok bungaku dicantas dah beralih tempat oleh abah..laju je airmata mengalir. Dahla pokok tue dah berbunga..penat menunggu pokok tue nk berbunga..siap mengadu kat mamiko lagi. Bila tengok bunga tenang je dan hati pun berbunga2..wakaka!!!! sori to say, my abah memang garang.klau nk tahu tengok misailah, juz kidding. Atoklah yang menjadi pendengar setia kami. Jangan xtahu abahku terer BI..daku selalu jadi mangsa "pendengaran"..

situasi 1:

me: abah sapo yang magri tue dan cari siapa?
abah: dia tanye rumah jiran..orang "welfe"
me: gapo welfe?
abah: dop tahu welfe?
me: dop..sambil tuk fikir gpo menda la tue dengan abangku..
abah: orang dari kebajikan..tue pon xtahu
me: oww..welfare la...gelak kecil

situasi 2:

banker: boley tahu sapa nama "gerentor"
me: gerentor?abah gapo gerentor
abah: gerentor..mu xtahu..(nada marah)
me: dah takut nie..tp kena tahu jgak nk bg tahu orang bank tue
abah: penjamin la

situasi 3:

abah:kak, cer search internet pasal "warisan" (yang daku dengar)
me: dalam hati(nk wat gpo pasal warisan)..search je la
abah: warisan? abah suruh search " wang ehsan"..warisan tue nk wat gapo?
me: dengar abah sebut warisan..
abah: abah kata wang ehsan3x!!!telinga letak kat mane?
#gara2 tue..adek bradikku perli ak n gelakkan ak!!!huh, ngaju.. :P

Semua busy, bla balik umah xsemua ada..tinggal 2 ore adek jah kat umah daripada 8 orang. 6 orang  merantau menuntut ilmu dan bekerja. ada semua pun tmes raya..tue pun sekejap je "together". malam2 duk bising2..bak kata mamiko "riuh sekampung", makan megi satu mangguk bersama2,tengok movie sama2, gelak n kacau mamiko sama2. Mamiko selalu kena BANG ngan kitaowng.


tahun  nie xde pun holiday/piknik ngan pamily(xberkesempatan). Namun, dapat jugak holiday dengan kawan2. Mereka ibarat keluargaku di universiti :)

 Cerita pasal holiday ngan kawan2ku..acteli 2nd yr lagi dah rancang nk g bercuti..punyalah rancang segala bagai..last2 xjadi.Naseb baik ada subjek ada yang pergi lawatan dekat NSTP Ajil ..alang2 singgah air terjun sekayu n piknik.holiday kami ON THE SPOT. Malam sebelum pegi search tempat yang menarik kat Kuala Terengganu tp x comform lagi. Pagi tue terus mesej diowng "jom pegi tasik kenyir" gerak kul10.00 pagi...sumbat apa yang patut dalam beg ---> tmes nie cuti hampir seminggu n cuti depavali

Main redah je pegi..jalan xtahu, kang sesat!!!alhamdulilah slamat tiba ke destinasi n daku enjoy sangat2..dapat melihat keindahan alam  dan relax sekejap :)

 


 


 

nie sowang lagi..ingat bergurau..upernyer btol..adekku dapat UMT jgak tempat ak blajar.matrik doh sama , kmpk(daku,abangku n adekku)..ada hikmah juga,,bleh spy adikku nie..hahaha. lagi pun tinggal satu sem lagi daku kt universiti..sob2,sedihla plop nk tinggal UMT.

Cukuplah sekadar itu..salamat tinggal 2013. Moga tahun 2014, daku lebih matang, lebih sabar menghadapi segala dugaan dan istiqamah dalam apa jua perkara serta jauhi daku daripada perkara yang melalaikan. satu lagi..nk kawen :P?hehe..cepat, lambat..biarlah masa yang menentukan. Smoga kamu yang bakal hadir itu..jupe my abah dulu krn Aku Ada Wali :)

sekian..

p/s: nk carila novel Aku Ada Wali












Wednesday, December 25, 2013

Study week??





salam..acteli dah lama dah start study week (22/12/13) tapi banyak benda kena settle. Present teknologi membrane, lab tuk FYP, report FYP dan nk study lagi.ermm, selalu macam tue "minggu study week". Macam xbiasa kn?hehe

Alhamdulilah, bulu ayam dah kering..yeah!!!bau perghhh, boley pengsan..hahaha. sampai tido pun terasa bau bulu ayam.

  

 
terima kasih kepada H.D.A poultry coz bagi kami bulu ayam. 2 plastik besar plop tue, klau boleh diowang nk bagi semua. Nie pun xmampu nk habiskan tuk basuh. Mula-mula tue xtahan dengan bau pastu gangguan binatang (kerengga, semut, ulat) , darah yang melekat dekat bulu ayam dan hujan panas.Lepas basuh separuh daripada bulu ayam tue wat dun know je,ciap makan dekat tempat basuh bulu ayam lagi. DAH XDE PERASAAN. Sori, abes bersepah bulu ayam kt lab..haha.Naseb baik pembantu makmal ok dan tidak cerewet.



pusing track kat komplek sukan di malam ari

#gud luk kawan2 n minta maaf andai ada salah dan silap :) selamat maju jaya dengan PROJEK TAHUN AKHIR 2013/2014


Tuesday, December 10, 2013

coretanku

salam semua..
student life memang agak mencabar sedikit
alhamdulilah sudah settle present proposal dan hantar report proposal untuk Final Year Project (FYP)
skarang nie duk penin pikir pasal green chemical, klu sempat la boley tambah treatment guna green chemical
ada jupe n tengok dri thesis senior iaitu P-toluenenesulfonic acid n B- cyclodextrin..tp P-toluenenesulfonic acid xsesuai la plop ngn bulu ayam..yang B- cyclodextrin (xjumpa function yg sesuai untuk adsorbent). hope dpt jumpa green chemical yang sesuai.

bila di fikirkan semula, belajar ada manis, pahitnya..kadang2 tue ak boley tersenyum bila dapat bangkit dari dugaan yang diberikan dan bagaimana ak boley mengharungi cabaran yang diberikan.Syukur sangat2..Ya Allah engkau selalu hadir di saat hambamu memerlukan pertolongan. Allah tidak akan membebani hambanya
percaya dengan janji Allah..

sekian..smile please :)


Friday, December 6, 2013

Blueberry filling oreo baked cheese cake

Bahan-bahan


  • 300gm oreo yang dihancurkan
  • 75gm mentega dicairkan
  • 500gm cream cheese philapedia
  • 75gm gula kastor
  • esen vanila
  • 3 biji telur
  • 3 sudu besar whipped cream
  • 1 sudu besar sunquick
  • 2 sudu besar oreo yang hancur
  • 3 keping oreo yang dibuang oreo
  • blueberry filling

Cara membuat

  1. campurkan dan gaulkan oreo n mentega yang dicairkan ke dalam acuan. tekan padat untuk lapisan bawah. sejukkan di dalam peti sejuk selama 1jam
  2. cream cheese dipukul bersama gula kastor sehingga kembang
  3. massukkan esen vanila n telur
  4. masukkan whipped cream n oreo sunquick . pukul hingga kembang
  5. masukkan adunan ke dalam oreo yang keras (no.1)
  6. suhu 150⁰ c, 40-45 minit
  7.  letakkan oreo ke atas adunan
  8. sejukkan selama 1jam dan lapiskan dengan blueberry
#resepi from my aunty aka maksu